مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ از کجاست؟ (نقشه راه)

مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ

مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ را چطور دنبال کنیم که به بهترین حالت یاد بگیریم؟

چه مدلی برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ، بهترین مدل است؟

در این مقاله از تجربیاتم در زمینه یادگیری دیجیتال مارکتینگ می‌گویم و مطمئن بهترین نقشه راه یادگیری دیجیتال مارکتینگ خواهد بود که میتوانید از آن استفاده کنید.

پس تا انتهای مقاله با من همراه باشید. 💚

فهرست مطالب

مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ چگونه است؟

نقشه راه یادگیری دیجیتال مارکتینگ

ابتدا تبریک می‌گویم که قصد شروع یادگیری یک مهارت ارزشمند و پولساز را دارید.

به دلیل اینکه امروزه کسب‌وکارهای اینترنتی بسیار رایج و روزبه‌روز بر تعداد آن‌ها نیز افزوده می‌شود، دیجیتال مارکتینگ یک مهارت کلیدی به حساب می‌آید.

درواقع بدون دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) کسب‌وکار اینترنتی وجود نخواهد داشت. رشد و بقا در گرو این است که به‌خوبی پلن‌ها و تکنیک‌های دیجیتال مارکتینگ برای یک کسب‌وکار پیاده‌سازی شود.

اما مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ از کجا آغاز می‌شود؟ یا اصطلاحا نقشه راه یادگیری دیجیتال مارکتینگ چیست؟

همان‌طور که احتمالا می‌دانید بنده سال‌هاست در زمینه دیجیتال مارکتینگ، به‌ویژه سئو فعالیت دارم و پیش‌تر نیز در کتاب صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ، بخشی از تجربیاتم را ارائه دادم.

با توجه به اینکه سال‌ها در این مسیر تجربه کسب کردم، در ادامه می‌خواهم ضمن ارائه یک تعریف کلی از دیجیتال مارکتینگ، بهترین مسیری را که می‌توانید برای یادگیری این مهارت دنبال کنید را تعریف کنم.

امیدوارم لذت ببرید و به موفقیتتان کمک کند و البته اگر سوالی داشتید هم در نظرات پاسخگو خواهم بود. 💚

دیجیتال مارکتینگ چیست؟

یکی از زیرمجموعه‌های علم بازاریابی، بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ است.

منظور از دیجیتال مارکتینگ، انجام هرگونه فعالیت بازاریابی در بستر ابزارهای دیجیتال مانند اینترنت و دیگر کانال‌ها مثل SMS Marketing یا حتی تلفن هست.

اما از نظر من تعریف عمومی‌تر دیجیتال مارکتینگ این است که شما از بسترهای موجود در اینترنت مانند موتورهای جستجو، شبکه‌های اجتماعی، سایت، پلتفرم‌های تبلیغاتی، شبکه‌های ویدئویی و… برای انجام فعالیت‌های بازاریابی خود به بهترین شکل استفاده کنید.

اگر به‌خوبی اصول دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرید، قادر خواهید بود به آگاهی از برند در فضای دیجیتال و در نتیجه به افزایش فروش کسب‌وکارها کمک کنید.

پس دیجیتال مارکتینگ یک مهارت بسیار مهم در عصر حاضر محسوب شده و یادگیری آن چه برای فعالیت روی کسب‌وکار خودتان و چه برای رشد دیگر کسب‌وکارها، منجر به درآمدزایی بالا خواهد شد.

دیجیتال مارکتینگ شامل چه مهارت‌هایی هست؟

همان‌طور که احتمالا تا اینجا متوجه شده‌اید، دیجیتال مارکتینگ یک مهارت نیست، بلکه خود دنیایی است و شامل مهارت‌ها و زیرمجموعه‌های مختلفی می‌شود که در ادامه شما را با مهم‌ترین زیرمجموعه‌های آن آشنا می‌کنم.

سئو (SEO)

یکی از شاه‌راه‌های اصلی جذب مخاطب کسب‌وکارهای اینترنتی، موتورهای جستجو مانند گوگل هستند.

روزانه بیش از 9 میلیارد جستجو در سراسر جهان فقط در گوگل انجام می‌شود.

بسیاری از جستجوها برای رسیدن به محصول و خدمات مناسب، جهت خرید هست.

چگونه می‌توانید از این جستجوها سهم داشته باشید؟

پاسخ یادگیری سئو هست. اما سئو چیست؟

سئو یعنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو.

اگر در سئو متخصص شوید، می‌توانید سایت‌ها را رشد دهید تا در نتایج جستجوی گوگل بیشتر دیده شوند.

بیشتر دیده شدن در نتایج جستجو هم برابر است با فروش و درآمد بیشتر.

درواقع سئو زبان گوگل بوده و شامل مجموعه تکنیک‌هایی است که باعث افزایش رتبه سایت در موتورهای جستجو می‌شوند.

سئو یکی از مهم‌ترین زیرمجموعه‌های دیجیتال مارکتینگ و بزرگترین کانال بازاریابی اینترنیت است.

بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی (Social Media Marketing)

امروزه قدرت شبکه‌های اجتماعی مانند اینستاگرام و لینکداین برای جذب مشتری بر هیچکس پوشیده نیست.

به نوعی می‌توان گفت حضور برندها و اشخاص در شبکه‌های اجتماعی علیرغم اینکه در گذشته اختیاری بود، اکنون به یک الزام تبدیل شده، چون نمی‌توان پتانسیل این شبکه‌ها را نادیده گرفت.

همچنین برخلاف گذشته که مردم از شبکه‌های اجتماعی صرفا برای سرگرم شدن استفاده می‌کردند، امروز به‌صورت جدی در کنار سرگرمی، خریدهایشان و حتی یادگیری را در این شبکه‌ها انجام می‌دهند.

بازاریابی در شبکه‌های اجتماعی هم امروزه ازجمله مهارت‌های مهم در بحث دیجیتال مارکتینگ به حساب آمده و یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید به آن آشنا و یا مسلط باشد.

بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)

ایمیل را می‌توان به خانه اینترنتی هر فردی در دهکده جهانی وب، توصیف کرد.

شبکه‌های اجتماعی مختلفی مانند گوگل پلاس، آمدند و رفتند؛ اما چک کردن ایمیل همچنان جزئی از فعالیت‌های روزانه هر فرد فعال در فضای وب است.

قدرت ایمیل مارکتینگ را نباید دست کم گرفت و احتمالا دیده‌اید که شرکت‌های بزرگ تا چه حد روی این شاخه از دیجیتال مارکتینگ کار می‌کنند.

کافی است سری به ایمیل خود بزنید تا شاهد ایمیل‌های مختلف از بزرگترین کمپانی‌ها و کسب‌وکارهای اینترنتی باشید.

پس به‌عنوان متخصص دیجیتال مارکتینگ، باید در این زمینه هم اطلاعات کسب کنید و همواره به‌روز باشید.

بازاریابی ویدئویی (Video Marketing)

حدود 7 تا 10 سال پیش، ذائقه مخاطبان فضای اینترنت عکس و متن بود. یعنی اگر شما مقاله‌ای جامع می‌نوشتید، نیاز مخاطبان برطرف می‌شد.

در آن زمان هم اینترنت کند بود و اکثر مردم دسترسی دائمی به آن نداشتند و هم هزینه پهنای باند اینترنت بالا بود و البته مثل امروز این فضا محبوب و مورد اعتماد نبود.

به همین دلیل جای تعجب نداشت که کسی دنبال دیدن ویدئو در اینترنت نباشد.

اما امروزه اگر برای کسب‌وکار اینترنتی خود ویدئو تولید نکنید، عملا بزرگترین پتانسیل محتوایی برای جذب مخاطب و مشتری را از دست داده‌اید.

این روزها مخاطبان دنبال لقمه آماده هستند و معمولا ویدئوهای مختصر و مفید را می‌پسندند و مانند گذشته اهل مطالعه متن مقاله‌های طولانی نیستند.

از این جهت، ویدئو مارکتینگ یا بازاریابی ویدئویی به مبحث مهمی در دنیای دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است.

شما به‌عنوان یک متخصص دیجیتال مارکتینگ باید بدانید که چه ویدئوهایی مخاطب‌پسند هستند و مخاطبان هر پلتفرمی چه نوع ویدئوهایی را می‌پسندند.

زیرشاخه‌های بالا تنها بخشی از مهارت‌های مهم در دیجیتال مارکتینگ هستند. اما آیا متخصص شدن در همه این‌ها امکان‌پذیر است؟ از کجا و چطور شروع کنیم؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می‌دهم.

برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ از کجا شروع کنم؟

همان‌طور که بالاتر دیدید، یادگیری و عمیق شدن در تمامی مهارت‌های دیجتال مارکتینگ کاری زمان‌بر و شاید هم غیرمنطقی باشد. اما چگونه می‌توان متخصص و یا مدیر دیجیتال مارکتینگ شد؟

برای تبدیل شدن به متخصص دیجیتال مارکتینگ مسیر زیر را پیشنهاد می‌کنم.

  1. ابتدا بهتر است در یک دوره دیجیتال مارکتینگ شرکت کنید و یا کتابی در این زمینه بخوانید تا با کلیات دیجیتال مارکتینگ و زیرشاخته‌های آن آشنا شوید.
  2. سپس ببینید به کدام یک از مهارت‌های دیجیتال مارکتینگ بیشتر علاقه دارید؟ می‌خواهید زبان گوگل (پادشاه جهان وب) را یاد بگیرید و سایت‌ها را در میدان نبرد درون قلمرو گوگل پیروز کنید و به رتبه‌های نخست برسانید یا تمایل دارید در شبکه‌های اجتماعی بیشتر حضور داشته باشید؟ یک یا نهایتا دو مهارت را انتخاب کنید و در آن‌ها عمیق شوید.
  3. بعد از اینکه در مهارت مورد علاقه خود از زیرشاخه‌های دیجیتال مارکتینگ آموزش دیدید، باید دانش را به عمل و تجربه تبدیل کنید. در این مرحله لازم است تا مسئولیت اجرای تکنیک‌های دیجیتال مارکتینگ را روی پروژه شخصی و یا سایت یکی از آشنایان بر عهده بگیرید. هدف این است که به دور از استرس، دانش را به عمل و تجربه تمرین کنید.
  4. بعد از انجام یک یا دو پروژه شخصی و یا کارآموزی و عمیق شدن در مهارت موردنظر، می‌توانید گریزی به سایر مهارت‌های دیجیتال مارکتینگ هم بزنید و سپس کاملا آماده ورود به بازار کار خواهید بود، چراکه هم دانش و تجربه دارید و هم نمونه کارهایی که انجام دادید اکنون در رزومه شما هستند.

درواقع یادگیری دیجیتال مارکتینگ باید بر مبنای مدل یادگیری T باشد. (T-shaped skills)

مدل یادگیری T در دیجیتال مارکتینگ

تصویر بالا گویای مدل یادگیری دیجیتال مارکتینگ هست. من شخصا از این مدل پیروی کردم و دانشم در زمینه سئو (یکی از شاخه‌های مهم دیجیتال مارکتینگ) بسیار بسیار عمیق‌تر از سایر زیرمجموعه‌های دیجیتال مارکتینگ هست.

درواقع شما اگر در یکی از این مهارت‌ها هم مسلط و عمیق شوید، فرصت‌های شغلی بی‌نظیری به سمتتان می‌آید.

همچنین از این جهت سعی می‌کنیم در خصوص کلیه زیرمجموعه‌های دیجیتال مارکتینگ اطلاعات داشته باشیم که بتوانیم تیم‌های مربوطه که هرکدام در حوزه خود عمیق هستند را بهتر مدیریت کنیم و از سمتی بتوانیم استراتژی‌های بازاریابی دیجیتال را طراحی کنیم.

این بود از مسیر شفافِ یادگیری دیجیتال مارکتینگ، امیدوارم لذت برده باشید.

منابع یادگیری دیجیتال مارکتینگ

در زمینه یادگیری دیجیتال مارکتینگ دوره‌ها و کتاب‌های مختلفی در سایت‌های فارسی و انگلیسی وجود دارد که با یک جستجوی ساده می‌توانید آن‌ها را پیدا کنید.

پیشنهادم این است که برای آشنایی کلی، کتاب صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ را بخوانید تا کلیات را بدانید. پس از مطالعه این کتاب، می‌توانید در هر بخشی که دوست داشتید، عمیق‌تر شوید.

این کتاب در فروشگاه سایت میهن لرن و دیجی کالا موجود است.

کتاب آموزش دیجیتال مارکتینگ

همچنین اگر مایل بودید سئو را یاد بگیرید، می‌توانید از دوره سئو میهن لرن استفاده کنید.

شگفتانه
قیمت اصلی تومان1,699,000 بود.قیمت فعلی تومان693,000 است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *