این مقاله آموزشی یک راهنمای قدم به قدم است که در آن دقیقا مانند یک نقشه راه به شما نشان خواهیم داد چگونه از لحظهای که به فکر راه اندازی کسب و کار اینترنتی افتادی گام بردارید و سایت خود را ایجاد کنید و سپس چه کاری انجام دهید تا کسب و کار اینترنتی تان رشد کند و دیده شود.
فهرست مطالب
چرا راه اندازی کسب و کار اینترنتی مهم است؟
به خوبی بخاطر دارم چند سال پیش هر فردی از من این سوال را میپرسید که برای کار و کسب درآمد قصد داری چه کاری انجام بدی و من پاسخ میدادم سایت دارم و داخل اینترنت مشغول به فعالیت هستم، متعجب نگاهم میکرد و حدس میزدم که با خود فکر میکند چه آدم سادهای که برای آیندهاش به اینترنت دل خوش است!
همچنین نصیحتهای بسیاری برای توصیه به کارمند شدن را نیز به خوبی به خاطر دارم. طبیعتا برای من که در شهرستانِ کوچکی ساکن هستم نصیحتهای این چنینی بسیار زیاد بوده است، چرا که جایگاه اجتماعی خوب برای اغلب مردم کارمند بودن تعریف شده است.
اما گذشت و گذشت، تا اینکه چرخش روزگار ما را به جایی رساند که جایگاه خوب اجتماعی در بحث کار تغییر کرد و اینبار افراد فعال در حوزه کسب و کار اینترنتی بودند که تبدیل به شخصیتهای برجسته جامعه خود میشدند! اکنون همه در تلاشند که با کمک کسب و کارهای اینترنتی شغل کارمندی خود را به کارآفرینی تغییر دهند!
و من از این بابت بسیار خوشحالم 🙂 در ادامه دلایل خوشحال بودن خود را در قالب مزایایی و فرصتهایی که کسب و کارهای اینترنتی میتوانند برایمان خلق نمایند شرح میدهم.
مهمترین ویژگیهای کسب و کارهای اینترنتی چیست؟
بخوابید و ثروتمند شوید (عدم وابستگی به زمان)
شخصا هیچ وقت لذت اولین تراکنشهای اینترنتی و کسب درآمد از سایت را فراموش نمیکنم. زمانهایی را به یاد میآورم که تعطیلات نوروزی بود و صبح که از خواب بیدار میشدم، یک ایمیل پر از تراکنش موفق مشاهده میکردم 🙂
یکی از دلایلی که جمله «بخوابید و ثروتمند شوید» را برای اولین بار در کتاب صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ در وصف اهمیت کسب و کارهای اینترنتی گفتیم، همین تجربه لذت بخش بود.
این جمله بر وزن نام کتاب «بیاندیشید و ثروتمند شوید» ناپلئون هیل آمده است. اگر قبل با فکر کردن موفق میشدید، امروزه با وجود ظرفیت کسب و کارهای اینترنتی حتی هنگام خواب هم کسب درآمد کنید.
البته توجه داشته باشید هیچ وقت نباید این برداشت از جمله صورت بگیرد که موفقیت کسب و کار اینترنتی آسان است، خیر به هیچ وجه اینگونه نیست!
اما قطعا سرعت پیشرفت و موفقیت در کسب و کارهای اینترنتی بیشتر است، البته اگر بدانید دقیقا این مسیر از کجا شروع میشود و چه فرایندی دارد، که در این مقاله سایت میهن لرن دقیقا در خصوص همین موضوع صحبت میکینم.
پس یکی از مهمترین ویژگیهای کسب و کارهای اینترنتی عدم وابستگی به زمان است. به راحتی میتوانید سفر کنید و آزاد باشید، اگر کسب و کار اینترنتی دارید و به خوبی سیستم سازی کردهاید، فرایندها معمولا بصورت خودکار انجام میشوند.
عدم وابستگی به مکان
همانگونه که در بخش قبلی گفتیم، کسب و کارهای اینترنتی هیچگونه وابستگی به زمان ندارند و در 24 ساعت هفته و هر 365 روز سال میتوانند برای شما درآمد ایجاد کنند و اینکه سرعت پیشرفت در کسب و کارهای اینترنتی بیشتر از کسب و کارهای سنتی است.
اما علاوه بر عدم وابستگی به زمان، شغلهای اینترنتی محدود به مکان نیز نیستند! یعنی نیازی نیست همیشه در یک محل ثابت فعالیت داشته باشید. اصلا بدون هیچ گونه محیط فیزیکی برای کسب و کار، میتوانید کار خود را شروع کنید، این دقیقا بر خلاف کسب و کارهای سنتی است که حتما و حتما باید یک محل فیزیکی برای کسب و کار خود داشته باشند.
این موضوع هم باعث آزادی بیشتر و هم باعث صرفه جویی در هزینهها میشود.
عدم نیاز به مجوز
قبل از اینکه در شهر خود شروع به فعالیت کنید، لازم است تا به اتحادیه اصناف مراجعه کرده و پروانه کسب و کار را دریافت نمایید و در همین هنگام کد اقتصادی نیز بگیرید.
اما به کسب و کارهای اینترنتی نگاه کنید، کدام کسب و کار مجوز خاصی دارد؟
یک سایت اینترنتی فعال در ایران فقط نیاز است در سامانه ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت نام نماید که کل فرایند ثبت آن پنج دقیقه هم زمان نمیبرد.
فروشگاههای اینترنتی هم نیز برای جلب اعتماد بیشتر مخاطبان خود میتوانند نماد اعتماد الکترونیکی را دریافت نمایند، هر چند که در این زمینه هیچ اجباری هنوز وجود ندارد و میتوانید این نماد را نگیرید! اما گرفتن آن خصوصا برای کسب و کارهای اینترنتی نوپا که هنوز شناخته شده نیستند توصیه میشود.
کسب و کارهای آموزش الکترونیک مانند سایت ما که در زمینه رسانههای صوت و تصویر دیجیتالی فعالیت دارند نیز باید مجوز نشر دیجیتال را از مرکز فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت نمایند که البته این مجوز نیز در شروع کار ضروری نیست و سر فرصت میتوانید آن را تهیه کنید و به نسبت سایر مجوزهای اینترنتی، فرایند طولانیتر و دقیقتری دارد.
مجوزهایی که در بالا معرفی شدند صرفا برای سایتها کاربرد دارند، کافی است به کسب و کارهای پر درآمد اینستاگرامی نیز نگاهی بیاندازید! این کسب و کارها اغلب فاقد هیچ مجوز و حتی درگاه پرداختی هستند، اما بواسط تولید محتوای با کیفیت و بازاریابی محتوا اعتماد مشتریان خود را به خوبی جلب مینمایند.
جامعه هدف بسیار بزرگ
وقتی که در شهر خود یک کسب و کار سنتی دارید، نهایتِ جمعیتی که بتوانید به سمت کسب و کار خود هدایت کنید، جمعیت بخشی از شهر شماست.
اما در کسب و کارهای اینترنتی اینگونه نیست، با یک جهان سرو کار دارید.
ایده یابی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی
واقعیت این است که مبحث ایده کسب و کار اینترنتی برای بسیاری از افراد شبیه به بحث اختراع است، یعنی تصور میکنند که حتما باید یک ایده کاملا بکر و جدید داشته باشند که تاکنون در کشور به مرحله اجرا نرسیده است و به همین دلیل بسیار تعلل میکنند.
اما این تفکر کاملا اشتباه است.
هم اکنون چند فروشگاه اینترنتی داریم که همانند دیجی کالا مشغول به کار هستند و مشتریان بسیاری نیز دارند؟
هم اکنون چند سرویس تاکسی اینترنتی دیگر مانند اسنپ وجود دارد که اغلب آنها را میشناسیم؟
هم اکنون چند سایت آموزشی فعالیت دارد که از آنها آموزش تهیه میکنیم؟
سایتهای مشابه بسیاری وجود دارند که همگی به نوعی مشتریان خاص خود را داشته و موفق هستند.
ایده جدید بسیار خوب است، هیچ شکی در آن نیست؛ اما گاهی ایده خوب میتواند یک مزیت رقابتی بیشتر باشد. مثلا اگر دیجی کالا سرعت ارسال پایینی دارد، شما فروشگاه اینترنتی خود را راه اندازی کنید با تمرکز بر سرعت ارسال بالا و یا نکاتی مانند این مورد را بعنوان مزیت رقابتی بیشتر در کسب و کار خود داشته باشید.
در زمینه کاری سایت خودمان مثال بزنم، اینکه سایتهای آموزشی بسیاری وجود دارند را همه میدانیم؛ اما بخش لذت بخش کار ما بنظر شما کجاست؟ آنجاست که برخی از مخاطبان به ما میگویند که امکان دارد شما در زمینه آموزشی X، آموزش تولید کنید؟ من با آموزش سایر سایتها نتوانستم ارتباط برقرار کنم.
بله، ما مزیت رقابتی کار خود را کیفیت و سرعت پشتیبانی بالا میدانیم و با وجود تعداد زیاد سایتهای آموزشی همچنان مخاطب خود را داریم.
در نتیجه این را میخواستم بگویم که اگر به دنبال ایدهای هستید که تاکنون وجود نداشته است، به جرات میتوان اسم آن را اختراع گذاشت! در کسب و کار اینترنتی قرار نیست اختراعی انجام دهیم؛ باید به دنبال ایدهای که به آن علاقه داریم برویم و بدانیم چگونه این مسیر را طی کنیم تا موفق شویم که در اینجا دقیقا هدف ما توضیح همین نقشه راه است. پس برای ایده نو و جدید، چندان نگران نباشید.
پیشنهاد میکنم ابتدا روی مهارتهایی که دارید فکر کنید و یا اگر ظرفیتهای خاصی در اطراف شماست آنها را دریابید و برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی مرتبط با آن اقدام نمایید.
بعنوان مثال، من از کودکی به طراحی سایت و سئو مشغول بودم، سایتهای شکست خورده بسیاری در گذشته داشتم که احساس میکردم وقت آن رسیده است مسیر کاری خود را و مهارتهای کاریام را در قالب آموزش به دیگران عرضه نمایم که در نهایت منجر به خلق میهن لرن در سالها پیش شد. آن زمان سایتهای آموزشی زیادی وجود نداشتند. پس اینجا با استفاده از توانایی خود مسیرم را در کسب و کار اینترنتی مشخص کردم.
یا در مثالی دیگر، ما در خراسان هستیم؛ اینجا به سرزمین طلای سرخ معروف است و زعفران محصول استراتژیک این منطقه میباشد، پس یک ایده عالی برای شروع میتواند فروش آنلاین زعفران باشد. همچنین خراسان بعنوان یک منطقه معدن خیز شناخته شده است و فروش سنگهای قیمتی نیز میتواند از جمله ایدههای خوبی برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی باشد. حالا فرض میکنیم که تعداد سایتهایی که سنگ قیمتی میفروشند زیاد است، در اینجا میتوان با طراحیهای خاص، با قیمت رقابتی و با استراتژی حضور قوی در شبکههای اجتماعی وارد بازار کسب و کارهای آنلاین شد و زودتر از تصور موفق شد.
مواردی که در بالا به آنها اشاره کردم از جمله تجربیاتم در زمینههای مختلف است، به همین دلیل در قالب مثال ذکر کردم.
اما اگر همچنان در زمینه انتخاب ایده تردید دارید و واقعا نمیدانید از کجا شروع کنید، توصیه میکنم مقاله جامع زیر را مطالعه فرمایید.
زیرساخت لازم شروع کسب و کار اینترنتی
اکنون که ایده خود را برای راه اندازی کسب و کار اینترنتی انتخاب کردهاید، احتمالا دغدغه این را دارید که چگونه سایت یا فروشگاه آنلاین خود را ایجاد نمایید و سوالاتی مانند اینکه برای راه اندازی سایت از کجا شروع کنم ذهنتان را درگیر خود کرده است. بصورت کلی برای راه اندازی هر سایت اجزای زیر لازم است.
دامنه سایت (Domain)
در دنیای واقعی هر کدام از ما یک خانه و یک آدرس داریم، در دنیای مجازی نیز همین ساختار باید وجود داشته باشد تا بتوانید به سایتها که محل کسب و کار افراد هستند دسترسی داشته باشیم. دامنه در واقع همان آدرس سایت است. مثلا دامنه سایت ما www.MihanLearn.net میباشد.
هاست (Host)
در شبکه جهانی اینترنت، هر سایت باید بستری برای اجرا شدن داشته باشد که نام آن زیرساخت هاست است.
در واقع در ابتدا دامنه از طریق DNS با هاست ارتباط برقرار میکند، سپس CMS یا همان سیستم سایت روی هاست نصب میشود و بعد با وارد کردن آدرس یا دامنه سایت در مرورگر، محتوای درون هاست نمایش داده میشود.
قبلا در خصوص اینکه یک هاست خوب چه ویژگیهایی باید داشته باشد در مقاله بهترین هاست صحبت کردهایم.
سیستم مدیریت محتوا (CMS)
CMS مخفف Content Management System به معنای سیستم مدیریت محتوا میباشد. اگر به زبان ساده بخواهیم بگوییم، CMS همان سیستم سایت است. یعنی سایت ما بدون CMS هیچ است و هیچ چیزی نمایش داده نمیشود.
به دو روش زیر میتوان CMS را تهیه کرد.
- طراحی CMS اختصاصی: یعنی مطابق با آنچه که مد نظر دارید، توسط یک گروه برنامه نویسی شود. این روش ممکن است شامل هزینههای هنگفتی شود.
- استفاده از CMS های رایگان: سیستمهای مدیریت محتوای متن باز (Open Source) مانند وردپرس، جوملا، دروپال و غیره در سطح جهان وجود دارند که کاملا رایگان هستند. در بسیاری از موارد این CMS ها، از سیستمهای مدیریت محتوای اختصاصی به مراتب قدرتمندتر و بهتر میباشند.
از سیستم مدیریت محتوای رایگان استفاده کنیم و یا پولی؟
این یکی از سوالات رایج افراد در انتخاب سیستم مدیریت محتوا میباشد. بسیاری تصور میکنند اگر هزینه برنامه نویسی پرداخت کنند و یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی تهیه کنند این کار ارزشمندتر و قویتر است، در صورتی که واقعا اینگونه نیست.
زمانی به سیستم مدیریت محتوای اختصاصی نیاز است که وردپرس و یا سایر سیستمهای مدیریت محتوای موجود نتوانند نیاز ما را پاسخ دهند، مثلا زمانی که قرار است یک سایت مانند سایت دیجی کالا داشته باشید که امکانات آن فوق العاده حرفهای و قدرتمند است، هر چند ذکر این نکته ضروری است که بدانید دیجی کالا نیز برای بخش مجله خبری خود از سیستم مدیریت محتوای رایگان وردپرس استفاده میکند.
وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا در سطح جهان است که بیش از 35% از کل سایتهای جهان از آن استفاده میکنند.
این سیستم مدیریت محتوا کاملا رایگان است و به جرات میتوان گفت هر امکانی که در فروشگاه اینترنتی و یا سایت خود لازم دارید را بصورت رایگان در اختیارتان قرار میدهد. حتی تعداد زیادی از بزرگترین سایتهای ایران و بزرگترین سایتهای جهان از وردپرس استفاده میکنند.
ما همواره به مخاطبانمان توصیه میکنیم تا از وردپرس برای راه اندازی و طراحی سایت خود استفاده نمایند.
اما چرا وردپرس؟
همانگونه که پیشتر گفتیم، وردپرس محبوبترین سیستم مدیریت محتوا در جهان است و بیش از 35% از کل سایتهای جهان از آن استفاده میکنند.
وردپرس یک سیستم «متن باز» است، یعنی توسعه دهندههای حرفهای از سراسر جهان روی توسعه و بروزرسانی آن کار میکنند و سورس کد آن در اختیار همه قرار دارد. معمولا سیستمهای متن باز، همواره موفقترین سیستمها در جهان میباشند.
از طرفی گفتیم که وردپرس رایگان است و نیازی نیست که میلیونها تومان هزینه صرف طراحی و برنامه نویسی سایت کنید. کافی است یاد بگیرید که چگونه با وردپرس کار کنید، شما میتوانید برای مشاهده مقالات و آموزشهای رایگان وردپرس به لینک www.mihanlearn.net/wordpress مراجعه کنید.
اگر از CMS اختصاصی استفاده کنید و یا از جوملا و دروپال استفاده نمایید که از محبوبیت کمتری برخوردار هستند، شک نکنید که در تهیه قالب و یافتن برنامه نویس دچار مشکل خواهید شد، در صورتی که در وردپرس این مشکلات وجود ندارد و با کمترین هزینه میتوانید بهترین قالبهای وردپرسی را تهیه نمایید که در سطح جهان از نظر استاندارد کد نویسی درجه یک و حرفهای میباشند.
همچنین جالب است بدانید وردپرس به دلیل محبوبیت بالایی که در جهان دارد، حمایت یک جامعه پشتیبان قوی را پشت سر خود دارد، در نتیجه هیچ وقت در مسائل و مشکلات وردپرسی کارتان گیر نخواهد کرد، آنقدر که برنامه نویس و توسعه دهنده در زمینه وردپرس وجود دارد بدون تردید در هر زمینهای به سرعت میتوانید پاسخ سوالات و مشکلات خود را بیابید.
تاکنون گروه آموزشی میهن لرن دو کتاب تخصصی در زمینه وردپرس به رشته تالیف در آورده است که از طریق لینکهای زیر میتوانید آنها را تهیه کنید.
چگونه بدون کد نویسی سایت خود را راه اندازی نماییم؟
برای اینکه بتوانید بدون کد نویسی سایت خود را ایجاد نمایید و اینکه مدام با گروه برنامه نویسی دیگری در تعامل نباشید تا بلاخره به آن نتیجهای که میخواهید برسید، میتوانید با وردپرس و افزونه المنتور این کار را انجام دهید.
افزونه المنتور وردپرس، یک افزونه فوق العاده برای طراحی میباشد که کاملا شما را از برنامه نویسی و یادگیری طراحی وب بی نیاز میکند.
روشهای توسعه کسب و کار اینترنتی و افزایش فروش سایت
یک سایت اگر با زیرساختی فوق العاده قوی راه اندازی شود تازه به نقطه صفر میرسد. در این حالت اگر سالها هم صبر کنید هیچ بازدید کننده و مشتری نخواهید داشت، برای اینکه رشد کنید و دیده شوید باید کارهای زیر را انجام دهید.
تولید محتوا
اشتباه رایجی که بسیاری از سایتهای فروشگاهی انجام میدهند این است که فقط محصولات خود را به سایت اضافه میکنند و هیچ تولید محتوایی برای معرفی بهتر محصولات انجام نمیدهند.
در واقع اگر کسب و کار اینترنتی را به یک درخت تشبیه کنیم، محتوا ریشه آن درخت است، هر چقدر ریشه عمیقتر باشد، سایتتان نیز ظرفیت بیشتری را برای جذب مخاطب و افزایش فروش خواهد داشت.
همه چیز از محتوا شروع میشود، کاربران از گوگل توسط همین محتوا جذب میشوند و اگر محتوای خوبی نداشته باشید قطعا سایتتان را ترک خواهند کرد.
جملهای معروف از بیل گیتس بنیان گذار مایکروسافت وجود دارد که میگوید، محتوا پادشاه است.
بازاریابی محتوا
طبیعتا اگر مشتری مستقیم از گوگل یا هر جای دیگری وارد صفحه فروش محصول شود، احتمال خرید بسیار کم است، چون هیچ آشنایی با برند ما ندارد.
برای اینکه بتوانید اعتماد مشتریان را جلب کنید باید بر تکنیکهای بازاریابی محتوا مسلط باشید و با طراحی قیف محتوا، مخاطبان را از صفحهی محصولات و محتوای رایگان به تدریج به صفحه فروش محصول هدایت نمایید.
در حقیقت در بازاریابی محتوا پیش از آن که مشتری به صفحه خرید برسد، باید بتوانید اعتمادش را پیشاپیش جلب کنید.
پیشنهاد میکنم برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مقاله بازاریابی محتوا چیست را مطالعه فرمایید.
سئو و بهینه سازی سایت (SEO)
سئو یعنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو. با یادگیری سئو میتوانیم سایت خود را به صفحه اول گوگل و دیگر موتورهای جستجو برسانیم و از این طریق بصورت ارگانیک و رایگان بازدید کننده جذب نماییم.
پیشنهاد میکنم مقاله سئو چیست را مطالعه کنید.
بازاریابی در شبکههای اجتماعی
امروزه کمتر کسی است که در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام حضور نداشته باشد. شبکههای اجتماعی ظرفیت فوق العاده زیادی برای افزایش فروش محصولات و خدمات سایت دارند. همچنین فعالیت در این شبکهها بصورت غیر مستقیم بر سئوی سایت نیز تاثیر میگذارد.
با یادگیری علم بازاریابی در شبکههای اجتماعی میتوانید بصورت سریع فروش سایت خود را افزایش دهید.

برنامه نویس و مولف کتابهای صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ، دکترای سئو، امنیت تمام قوا در وردپرس، فراتر از استادی در میکروتیک، صفر تا صد سئو در وردپرس و ..
این مطلب مورد پسند شما بود؟
با کلیک روی ستارههای زیر به آن امتیاز دهید.
میانگین امتیاز: 4.1 / 5. تعداد امتیازها: 9
تاکنون امتیازی برای این مطلب ثبت نشده است، میتوانید اولین نفر باشید!
کتاب های تجارت الکترونیک
کتاب «آموزش صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ»
آموزش دیجیتال مارکتینگ (رشد کسب و کار)
آموزش صفر تا صد سئو – دوره «دکترای سئو»
تومان499,000تومان449,000آموزش وردپرس
مگا دوره نخبگان وردپرس – طراحی سایت بدون کدنویسی
تومان468,000تومان197,000کتاب های تجارت الکترونیک
کتاب صفر تا صد سئو در وردپرس